Izbor urednika

U fokusuVijesti

Slovačka: Labudovi uletjeli u usjeve maka, drogiraju se po cijele dane

Ptice inače modri i crveni mak grizu iz korijena, postaju o tome ovisne, a zabilježeni su i smrtni slučajevi

U četiri mjeseca labudovi su se ‘nazobali’ maka u iznosu od deset hiljada eura, prenosi net.hr.

Slovački mediji prenijeli su nedavno priču o jednoj posve neobičnoj talačkoj krizi. Naime, nadomak grada Komarna stotine labudova zaposjelo je polja maka i ne mrdaju. Naprotiv, toliko su ošamućeni da ne mogu odletjeti čak ni kada bi to htjeli.

Uzgajivači su izluđeni, ne mogu s njima na kraj i, slikovito rečeno, mogu im samo mahati budući da su labudovi u toj državi zakonom zaštićeni.

U polja su stigli u februaru, ali razlog tada nije bio sam mak, već jezero koje se stvorilo uslijed obilnih kiša.

– Dolazili su postepeno. Ovdje smo ih izbrojili više od dvije stotine – pojasnio je za jednu slovačku televizijsku postaju uzgajivač maka Bálint Pém.

Ptice inače modri i crveni mak grizu iz korijena, postaju o tome ovisne, a zabilježeni su i smrtni slučajevi.

U četiri mjeseca labudovi su se “nazobali” makova u iznosu od deset hiljada eura, a golem problem je i to što uzgajivaču niko neće nadoknaditi štetu.

Sponzorisani video:

– Štete uzrokovane ovim zaštićenim životinjama događaju se rijetko u Slovačkoj, stoga labudovi ne pripadaju popisu životinja za koje država plaća odštetu – objasnio je Tomáš Ferenčák, glasnogovornik Odjela za okoliš.

 

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: faktor.ba

Možda vas zanima

U fokusuVijesti