Izbor urednika

U fokusuVijesti

Nakon što je u Službenom glasniku RS objavljen Dodikov ukaz, Tužilaštvo BiH formiralo tim od tri tužioca

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 9. jula je formiralo tim od tri tužioca nakon što je u Službenom glasniku RS-a objavljen nezakonit ukaz predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz ove pravosudne institucije.

U ukazu, koji je objavljen istog dana prijepodne, se navodi da odluke Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) se više ne objavljuju u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak. Schmidt je odlukom također kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

– Tim tužilaca zajedno sa SIPA-om te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena – navodi se iz Tužilaštva BiH, piše RSE.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: RSE

Možda vas zanima

U fokusuVijesti