Izbor urednika

U fokusuVijesti

Bivši federalni i kantonalni zastupnik (SDP) otišao na izdržavanje dvoipogodišnje zatvorske kazne

Begić je u vrijeme presude bio zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i član Glavnog odbora SDP-a BiH

Bivši federalni i kantonalni zastupnik Senaid Begić (SDP) otišao je na izdržavanje dvoipogodišnje zatvorske kazne po presudi Kantonalnog suda u Zenici za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja te prevara i pronevjere u službi.

Begić je počeo sa izdržavanjem jedinstvene kazne zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci po presudi Kantonalnog suda u Zenici iz aprila 2021., a izvršenje kazne zatvora se vrši u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Orašje.

On je osuđen da je, kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), zloupotrijebio položaj te izvršio pronevjeru i prevaru u službi zbog nezakonitog zapošljavanja, refundiranja troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebe troškova prevoza i prisvajanja mobitela koji je u vlasništvu Zavoda.

Osim zatvorske kazne, Sud mu je na godinu i po zabranio obavljanje funkcija rukovođenja u državnim organima te javnim preduzećima i ustanovama. Vrijeme koje bude proveo na izdržavanju zatvorske kazne neće biti uračunato u ove mjere.

Begić je u vrijeme presude bio zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i član Glavnog odbora SDP-a BiH.

Ranije je Općinski sud u Zenici prvostepenom presudom osudio Senaida Begića na četverogodišnju kaznu zatvora, ali mu je na Kantonalnom sudu ta kazna smanjena na dvije i po godine.

Begić se optužnicom teretio da je u periodu između 2012. i 2016. godine, za vrijeme dok je bio direktor Zavoda, naložio isplatu naknada članovima Upravnog odbora iako su već bili razriješeni dužnosti. Također, prema optužnici, po preuzimanju direktorske pozicije protuzakonito je zaposlio radnika na mjesto samostalnog stručnog saradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama, a zaposlena osoba nije imala odgovarajuću stručnu spremu prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji. U istom periodu, na mjesto glavnog knjigovođe zaposlio je radnicu koja nije ispunjavala uslove konkursa.

Sponzorisani video:

Begić se teretio da je priložio i lažnu adresu stanovanja u Matuzićima kako bi ostvario pravo na troškove prevoza, iako je u to vrijeme živio u Zenici i nije na to imao pravo.

On je i 2014. godine osiguraniku ZZOZDK omogućio refundaciju troškova liječenja u Ljubljani iako nisu bili ispunjeni proceduralni uvjeti. Pri kraju mandata, sebi i još šestorici kolega je na teret Zavoda kupio mobitele čija je vrijednost bila preko 2.000 KM, koji kasnije nisu rashodovani.

Nakon izricanja pravosnažne presude Kantonalnog suda u Zenici, Begiću je oduzet mandat federalnog zastupnika, piše Detektor.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: detektor.ba

Možda vas zanima

U fokusuVijesti