Izbor urednika

U fokusuVijesti

Izgorjela u protestima 2014.: Zvanično započeta realizacija rekonstrukcije i adaptacije zgrade SODA SO

Podsjećamo, zgrada Soda so bila je sjedište Vlade Tuzlanskog kantona, uništena je tokom protesta 2014. godine i od tada se ne može koristiti

Potpisivanjem ugovora sa izabranim izvođačem radova za izradu Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje objekta Soda so u Tuzli i zvanično je započeta realizacija najavljene rekonstrukcije i adaptacije zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Podsjećamo, zgrada Soda so bila je sjedište Vlade Tuzlanskog kantona, uništena je tokom protesta 2014. godine i od tada se ne može koristiti.

Nakon završenog postupka javne nabavke za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Vlade TK u Tuzli, koji je okončan u 2021. godini, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je u martu 2023. godine pokrenulo postupak javne nabavke za izradu glavnog projekta. Ovim činom realizirana je još jedna od mjera iz ekspozea premijera Halilagića i obećanje dato prilikom imenovanja Vlade TK.

– Mi smo ovu mjeru, imajući u vidu nepredvidivost procedure javnih nabavki, planirali okončati u četvrtom kvartalu ove godine,te nam činjenica da smo ovaj posao ovako brzo realizirali čini posebno zadovoljstvo, jer time značajno ubrzavamo slijedeće procedure i postupanja kako bi smo već slijedeće godine mogli započeti radove na tom objektu. Očekujem da to bude izuzetno reprezentativan javni objekat. Objekat kojim će se Tuzla, Tuzlanski kanton, ali i šira regija ponositi kao administrativnim centrom ovog područja – kazao je premijer Halilagić dodajući da je ovo izuzetno opravdan i ekonomičan investicijski projekat s obzirom da Tuzlanski kanton za zakup prostora koje koriste kantonalne institucije godišnje izdvaja preko milion KM.

U postupku javne nabavke prijavila su se tri ponuđača sa područja Bosne i Hercegovine.

– Nakon prve objave javne nabavke uspješno smo izabrali izvođača radova i to nam u mnogome ubrzava cijeli proces. Jedna od najvažnijih tačaka, a koja definiše i rok za završetak ovih aktivnosti predviđa da glavni projekat dobijemo za četiri mjeseca, a s tim u vezi dalje očekujemo da do kraja godine dobijemo građevinsku dozvolu i raspišemo i tender za nabavku izvođača radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta. Ukupna vrijednost današnjeg Ugovora je 48.789,00 KM, a glavni projekat će nam kazati šta i koliko novca će nam trebati za izvođenje radova na rekonstrukciji – kazala je danas potpisnica Ugovora ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić.

Javna nabavka provedena je putem otvorenog postupka, te je kao najpovoljniji ponuđač izabrana firma HG – Inženjering d.o.o. Tuzla.

– Sa arhitektonskog aspekta i nama kao kompaniji HG – Inženjering realizacija ovog projekta bit će jedna referenca, za kanton i grad to treba da bude jedan reprezentativan i lijep objekat. S naše strane, učinit ćemo sve da odgovorimo postavljenom zadatku i da u zadatom roku isporučimo glavni projekat za rekonstrukciju zgrade Vlade TK – kazao je vlasnik kompanije HG – Inženjering Dženan Čorbić.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: faktor.ba

Možda vas zanima

U fokusuVijesti