Izbor urednika

U fokusuVijesti

WHO proglasio kraj pandemije, a BiH će potrošiti još 1,77 miliona KM za “zdravstvene mjere protiv COVID”?!

"Finansiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv COVID-19"

Ministarstvo civilnih poslova BiH pripremilo je prijedlog odluke kojom se produžava višegodišnji projekat u vezi s nabavkom “zdravstvenih protivmjera” protiv COVID-19 za period 2023-2025. godina.

Radi se o oko 1,77 miliona KM osiguranih u budžetu za 2020. godinu, a taj višegodišnji projekat se zove “Finansiranje troškova iz ugovornih aranžmana za nabavku zdravstvenih protivmjera protiv COVID-19”.

Sredstva su, kako piše u predloženoj odluci, namijenjena za plaćanje troškova koji će nastati tokom ove, iduće i 2025. godine “u sklopu ispunjavanja obaveza iz Ugovora o nabavki vakcina sa Globalnom alijansom za cjepiva (GAVI) protiv oboljenja COVID-19 putem mehanizma COVAX i specifičnih Ugovora u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protivmjera (JPA), kao i drugih budućih ugovornih aranžmana u pogledu pribavljanja zdravstvenih protivmjera protiv COVID-19, a koje se odnose na isporuku, uvoz i raspodjelu vakcina i zdravstvenih protivmjera, odnosno plaćanje troškova organizacije, transporta, inspekcije, instalacije, kalibracije, osiguranja i drugih troškova u zemlji proizvođača, rezerve za nepredviđene situacije, naknade UNICEF-u za pružene usluge, kao i za plaćanje troškova skladištenja, špedicije, osiguranja, transporta i troškova za osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini”.

Imajući u vidu činjenicu da BiH i dalje čeka vakcine koje su plaćene preko COVAX mehanizma, odnosno da nismo dobili sve ono šta smo platili, zanimalo nas je šta konkretno BiH treba platiti sa ovih 1,7 miliona KM.

Međutim, odgovor iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine nismo dobili, a čekamo ga od ponedjeljka.

Treba napomenuti da je početkom prošlog mjeseca Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da pandemija COVID-19 više nije globalna vanredna zdravstvena opasnost. Shodno tome proglašen je prestanak epidemije zarazne bolesti COVID-19 i u BiH.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: faktor.ba

Možda vas zanima

U fokusuVijesti