Izbor urednika

U fokusuVijesti

Lendo: Izbor sudije Ustavnog suda BiH ne smije biti moneta kojom će stranke “Trojke” platiti ulazak u vlast

"Želim da vjerujem da među zastupnicima ovih stranaka ima dovoljno onih kojima su interesi države ispred ličnih i stranačkih interes"

Izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je pitanje koje određuje budućnost Bosne i Hercegovine i ne smije biti moneta kojom će stranke “Trojke” platiti ulazak u vlast i fotelje za svoje kadrove, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Refika Lende.

– Zastupnički dom Parlamenta FBiH bi na sjednici zakazanoj za 21. juni morao za sudiju Ustavnog suda BiH izabrati osobu sa iskustvom, te profesionalnim i moralnim integritetom, a ne stranačke kadrove koji ne posjeduju reference za imenovanje na takvu funkciju. Zato pozivam najprije članove Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde da pred Zastupnički dom pošalju cijelu listu kandidata sa koje će zastupnici imati priliku birati onog najboljeg, a ne samo jedno ime na kojem insistitira HDZ – kazao je Lendo.

Istakao je da, “ukoliko zastupnici stranaka ‘Trojke’ pristanu platiti pozicije u vlasti u ovom mandatu imenovanjem sudije na kojem insistira HDZ, to će u praksi značiti isporučivanje te pozicije HDZ-u u narednih 20 godina, a vrlo vjerovatno i nesagledive štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu”.

– Želim da vjerujem da među zastupnicima ovih stranaka ima dovoljno onih kojima su interesi države ispred ličnih i stranačkih interesa, te da neće pristati na ovakvu pogubnu stranačku trgovinu koja bi i njima samima nanijela ogromnu štetu jer im građani sasvim sigurno ne bi oprostili prodaju državnih interesa za vlast u jednom mandatu – rekao je Lendo.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: faktor.ba

Možda vas zanima

U fokusuVijesti