Izbor urednika

U fokusuVijesti

Ljekarska komora KS obustavila disciplinske postupke protiv dr. Halimić-Alajbegović i dr. Rožajca

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo 8. juna podiglo je optužnicu u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun

Ljekarska komora Kantona Sarajevo obustavila je disciplinske postupke protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović i dr. Suada Rožajca, koji su, u slučaju preminule dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja Džene Gadžun, pokrenuti početkom aprila.

Kako su kazali iz Ljekarske komore KS, disciplinski postupci su prekinuti po osnovu člana 15. Pravilnika o odgovornosti članova u kojem stoji “da ukoliko je pokrenut krivični postupak ili postoje saznanja da je on pokrenut, disciplinski postupak koji se vodi u komori bit će prekinut do okončanja krivičnog postupka”.

– Na to su se pozvali opunomoćenici dr. Halimić-Alajbegović i dr. Rožajca i postupci su prekinuti – dodali su iz Ljekarske komore KS.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo 8. juna podiglo je optužnicu u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun.

Optužnica je podignuta protiv troje ljekara: Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog nesavjesnog liječenja. Rožajac se tereti za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim liječenjem, dok se Jovanović i Halimić terete za zloupotrebu položaja.

Dvadeseti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”, čeka na odgovor – ko je odgovoran za smrt njihovog djeteta.

Dr. Benjamin Bejtović, u čijoj ordinaciji je obavljena operacija, nije obuhvaćen optužnicom.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije “Halimić”, doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, čija oprema također nije bila zakonski verifikovana.

U Ljekarskoj komori KS od početka aprila u nekoliko navrata odlagana su ročišta. Za razloge navođeni su: nedolazak svjedoka, nedostatak kvoruma, smrtni slučaj u porodici tužioca.

Podijelite tekst na društvenim mrežama:

NAPOMENA: Ovaj sadržaj je možda pod autorskim pravima. Sadržaje sa ove web stranice je dozvoljeno kopirati i prenositi, ali sa obavezom postavljanja linka na originalni post koji se preuzima. Nije dozvoljeno mijenjati sadržaj preuzetog teksta, što uključuje kako samu strukturu teksta i podnaslove tako i naslov teksta. Stavovi i izjave autora sadržaja nisu nužno i stajalište Uredništva Tuzla-X.com. Više informacija o navedenom naći ćete u odjeljku Uslovi korištenja. © 2023, Tuzla-X.com. Sva prava pridržana!
Source: faktor.ba

Možda vas zanima

U fokusuVijesti